Stressiga dagar

2015

De senaste dagarna har varit stressiga. Körde igång med min kurs häromdagen och för att få pluggro bestämde jag mig att flytta ner till mamma under veckan då hon skulle iväg några dagar. Så igår och idag har jag släpat på väskor fram och tillbaka (insåg inte hur mycket saker man behöver till vardags), men nu har jag kommit till rätta och kunnat köra igång ordentligt.
 
Första kursen är fysik och jag har varit så nervös för det eftersom att jag har haft svårt för fysik tidigare. Men so far so good och känner ändå att jag fattar det boken säger (puh!). Vi får se hur det går längre fram! 
 
Ikväll hade jag och syrran pizzakväll och såg på High School Musical, så mysigt nu när hon är så stor att man inte längre är "barnvakt" utan kan umgås. 
 
 
Somrig bild i väntan på att jag ska hinna förbereda mig lite bättre. 


I min väska

2015

 
När jag inte ska jobba gillar jag att inte ha en alltför stor väska, men det finns några saker som jag alltid har liggandes i den. Plånboken, tuggummi och pennor är kanske ganska självklart för många, men sen har jag också ett extrabatteri (eller vad man nu ska säga) till mobilen och några godisbitar för när jag behöver en snabb blodsockerkick. 
 
Vad har du alltid i din väska? 


Throwback Sunday - In the mayor's office

2015

 
Förra våren åkte vi på studieresa till Spanien med min spanskagrupp, och tyvärr så lyckades vi pricka in det sämsta vädret de haft på flera månader (heja oss!). Vi fick faktiskt köpa mössor och vantar i en lokal affär för att inte frysa! 
 
Den här bilden är tagen under en stadsvandring i Ávila, där vi bodde, då det öste ner regn. Vi smet in i en öppen glasdörr. Det visade sig vara stadshuset och vi fick gå in och kolla på borgmästarens kontor. På bilden sitter jag i borgmästarens stol. Även om det var urkasst väder så hade vi ändå väldigt roligt. 


Recension: The Elysee Hotel i London

2015

 
Eftersom att jag spenderar ganska lite tid på hotellrum när jag reser så valde jag att boka ett "compact room" på The Elysee Hotel som låg precis ovanför Hyde Park, 2 minuters promenad från tunnelbanestationen "Lancaster Gate". Perfekt läge med andra ord! 
 
Även om rummet var lite (man fick vad man betalade för) så var det supermysigt, låg på översta våningen så jag hade bra utsikt. Dessutom var det fräscht och rent så det kan jag inte klaga på. Jag bokade inte till frukost så kan inte uttala mig om den, men eftersom att det låg i närheten av en del mataffärer var det lätt att köpa frukost på vägen mot dagens aktiviteter. 
 
För £70/natt tyckte jag att det var ett väldigt härligt hotell. Receptionen var trevlig, och trots att jag kom en timme tidigare än incheckning (p.g.a bussar) så fick jag tillgång till mitt rum direkt. Kunde dessutom lämna väskorna i receptionen några timmar på dagen jag skulle åka. 
 
Wifi funkade bra, vilket var skönt. 
 
Jag skulle ge ett betyg på ♣♣♣♣ av 5. Kommer definitivt att återvända dit! 
 
 
Fräscht badrum också, även om det inte var någon dörr mellan rummet+badrummet (eftersom att det var ett rum för max 1 gäst så gjorde det ju ingenting).


DIY: miniwhiteboard till skrivbordet

2015

 
Inspirerad av en tutorial från Two Twenty One så bestämde jag mig för att göra en egen liten whiteboardtavla. 
 
Ramen köpte jag second hand för 10 kronor och sedan klippte jag bara till ett scrapbook-papper som bakgrund. Superenkelt att göra, och bra att ha för att göra "to-do listor" eller skriva upp jobbrelaterade saker. 
 
Totalt kostade det mig kanske 30 kronor, eftersom att jag var behövde en ny whiteboardpenna också. Billigt och enkelt pyssel! 


#mumsatwork

2015

En fråga som återkommer in intervjuer med i princip alla kända mammor är hur de kombinerar moderskapet med karriären, eller om de inte har dåligt samvete över att vara borta från sina barn. Att frågorna inte ställs till barnens pappor är underligt i sig, men enligt en studie vid Harvard University så ger arbetande mammor sina barn fördelar i arbetslivet.
 
Studien indikerar nämligen att döttrar till arbetande mödrar tjänar 4% mer än döttrar till hemmamammor - och arbetande mammors söner lägger dessutom mer tid på att ta hand om familjemedlemmar och hushåll. 
 
Min egen mamma är en sån inspiration för mig, när det gäller jobb; hon fick mig som 20-åring och jag hängde glatt med på hennes innebandyträningar när jag var liten. Hon jobbade i en butik när jag var yngre, men för några år sedan bestämde hon sig för att börja skolan igen och läsa till järnvägsprojektör. Och även om jag inte riktigt vet vad en järnvägsprojektör gör (förlåt mamma..) så är jag så grymt imponerad av att hon valde att satsa på något som hon ville göra.
 
Mamma har visat mig att man själv ansvarar för att satsa på sina drömmar, och att det aldrig är för sent att ändra sina mål. En dag hoppas jag på att få föra det vidare till mina egna barn..
 
 
 


Läxläsning med mini

2015Idag hämtade jag mini på skolan, eftersom att mamma behövde jobba lite längre, och nu har vi läxläsning vid köksbordet. Jonglerar jobbsamtal med att hjälpa till och stava så hjärnan är lite rörig. 

Beställt böcker för min första kurs!

2015

Idag klickade jag hem böckerna för min första fysikkurs, så taggad! Det var en del problem med mina betyg (de kände först inte igen IB-diplomat så fick förklara att det var verkliga betyg) men nu har jag äntligen kört igång. Tack vare stipendiet jag fick på studenten så blev det inte så dyrt med kursböckerna, men läroböcker är generellt sett dyrt
 
Passade på att beställa hem "642 Tiny Things to Write About" som belöning för att jag äntligen kommit igång. Dessutom hoppas jag att den hjälper mig kicka igång lite inspiration till den här bloggen. Har haft lite idétorka. Har dessutom studentrabatt på Adlibris eftersom att mecenatkortet inte går ut förrän i oktober.
 
 
642 Tiny Things to Write About


Kvinnor och vetenskap – kvinnor som skapat vetenskapshistoria del 2

2015

Kvinnor och vetenskap – kvinnor som skapat vetenskapshistoria

Efter x antal år i skolan så känner jag att det är en enorm kunskapslucka när det kommer till kvinnor inom vetenskap. Marie Curie och sen tar det stopp ungefär. Inte konstigt att forskning känns så långt borta när man aldrig läser om kvinnliga forskare? Tänkte därför skriva en serie blogginlägg där jag listar kvinnor som gjort vetenskapshistoria.

I inlägget kommer jag att använda vissa amerikanska titlar/uttryck och medicinska termer bland annat:
MD = medical degree (motsvarande en svensk läkarexamen)
anestesiologi = läran om sövning/narkos och bedövningsmetoder
obstetrik = det område inom medicin som bland annat innefattar kvinnliga könsorgan, graviditet, förlossning, amning

 

 

Marie Åsberg (1938 - )
Åsberg disputerade 1973 och utnämndes 1982 till professor i psykiatri vid Karolinska Institutet. Åsbergs forskning ligger främst inom depression och självmordsförebyggande åtgärder. Kanske mest känd för sitt samarbete med Montgomery, som resulterade i MADRS (Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale) som är en självuppskattningsskala för att mäta hur svår en depression är. MADRS används inom vården i hela Sverige (och andra delar av världen). Är fortfarande aktiv inom debatten kring självmordsförebyggning och behandling av depression.


Letitia Geer
Hade väldigt svårt att hitta information om Geer, men hon är bland annat känd för att 1899 ha skapat en medicinsk ”syringe” (spruta eller nål) som gick att använda med bara en hand.

 

Elizabeth Blackwell (1821-1910)
Blackwell, född i Bristol (England), kom till USA som 11-åring. Hon var inledningsvis inte alls intresserad av medicin, men när en svårt sjuk vän föreslog att en kvinnlig läkare skulle gjort att hon sluppit visst lidande. Andra läkare uppmuntrade inte att Blackwell skulle studera medicin, det var för dyrt, för svårt, och olämpligt för kvinnor. 1847 antogs hon till Geneva Medical College i New York och två år senare blev Blackwell den första kvinnan att ta en MD vid ett amerikanskt universitet. Dr. Blackwell öppnade tillsammans med 2 andra kvinnliga kollegor New York Infirmary for Women and Children år 1857, där de tillhandahöll medicinsk träning och erfarenhet för kvinnliga läkare.

 

Virginia Apgar (1909 – 1974)
Apgar tog sin MD vid Columbia University College of Physicians and Surgeons 1933, där hon gick ut som 4:a i sin årskurs. Hon planerade först att bli kirurg men uppmuntrades av Dr. Alan Whipple att välja en annan specialisering, då Whipple tidigare tränat kvinnliga kirurger och hade sett de svårigheter kvinnorna mötte. Istället uppmuntrades Apgar till att bli anestesiolog, ett område som var i stort behov av utveckling. Apgar blev 1938 chef för anestesiologiavdelningen vid Columbia University, men eftersom att anestesiologi ansågs vara en mindre värd än t.ex. kirurgi hade Apgar svårt att rekrytera läkare till avdelningen. Efter att ha fokuserat på obstetrisk anestesiologi så utvecklade Apgar ”the Apgar score” för att mäta ett barns hälsa i samband med förlossning. Lördagsmys

2015

Efter att ha somnat vid den "helt vanliga" tiden 4.30 inatt kände jag att jag förtjänade en rejäl sovmorgon. Först halv 1 släpade jag mig ur sängen. 

Ikväll har jag och mamma bokat bord på Pinchos i Göteborg för att fira att jag är färdig med den här stängningsperioden och kan återgå till samma dygnsrytm som resten av familjen härhemma. Har läst mycket gott om Pinchos så är väldigt taggad på att prova! Why didn't we learn this?!

2015

Nu efter studenten/att jag fyllde 18 har det varit flera gånger då jag känt "VARFÖR har inte skolan lärt ut det här?" och tänkte samla ihop de tillfällena till en liten lista. 
 
♦ Deklarera - Jag bara fyllde i "godkänd" på min deklaration för jag hade inte en aning om vad sjutton jag skulle göra med den. Ska jag fylla i något? Kolla något? 
 
♦ Rättigheter & skyldigheter på jobbet - Seriously, hur sjutton ska jag veta hur det fungerar när man får sitt första riktiga jobb? 
 
♦ Försäkringar - Tydligen har jag någon slags sjukförsäkring (eller livförsäkring.. typ tror jag), vad kostar sådana? Hur skaffar man en sån? Vilket bolag är bäst? 
 
Jag ska inte ens börja med räkningar och sånt (autogiro?!). Hade varit så härligt med en "Livskunskapskurs" en gång i månaden/varannan vecka där man får reda på sådant som är viktigt. Kan utvärdera psykologiska studier från 1932 (Barlett is my best friend) men kan ingenting om skatter. 
 
 


Varför jag har pensionerat min kamera

2015

Jag har en Canon EOS 1000D som jag haft i ungefär 5 år, den har fungerat underbart hela tiden men på senare tid har den mest stått i garderoben (förutom när mina systrar har den för att ta kort med). Orsaken är så enkel, jag behöver inte den eftersom att jag kan ta ganska bra bilder med mobilen. Att släpa runt en stor kamera överallt är väldigt tungt och framförallt onödigt
 
Här är några bilder som jag tagit (och redigerat lätt) med min mobil. Så himla enkelt! 
 
 

Naturligtvis blir de inte lika bra som med manuell inställning i kameran, men tycker ändå att de får godkänt! 


How to: fly with Ryanair

2015

 


Ryanair har ett ganska dåligt rykte, och till viss del är det välförtjänt (dålig kundservice, galna tilläggsavgifter etc.) men man kan ändå inte komma ifrån det faktum att de är väldigt billiga. Och för ungdomar kan det vara ganska bra. Dessutom, läser du det finstilta (som man så sällan gör) så kan du undvika en hel del onödiga kostnader/problem. Jag har flugit med Ryanair 5-6 gånger de senaste 3 åren och har (peppar peppar...) aldrig haft några större svårigheter. 
 
Kolla var flygplatsen ligger då lågprisbolag oftast flyger till mindre centrala flygplatser och ibland kostar det mer att ta sig till centrum än att köpa en dyrare flygbiljett. Ryanair flyger till Stansted i London och att ta National Express-bussen kostar £8-£12 enkel resa, vilket inte är så värst farligt.
 
Ska du checka in bagage? Boka det direkt eftersom att det kostar mer att lägga till bagage senare än att köpa det vid bokningen. Och avgifterna för att checka in bagage för att din kabinväska var för stor är ganska saftiga (£50-£60 sist jag kollade). 
 
 Har du bråttom? Börja köa tidigt även om det är fånigt att köa 20 minuter innan boarding (alla får ju sittplatser) så kan det vara värt det om du har bråttom vid landning. Ryanairs plan tar nämligen bara 90 kabinväskor, och resten checkas in, gratis, vilket gör att du måste vänta vid bagagebandet när du kommer fram. 
 
 
 
Checka, dubbelchecka och trippelchecka när du bokar, för reglerna för ändringar är hårda och att ändra namn (även stavfel) man kosta en hel del. Det fick vi lära oss den svåra vägen när mina föräldrar bokade biljetter och "gav" mig min systers mellannamn. 
 
När man väl får ordning på allting så är Ryanair ett helt okej bolag men framförallt bra priser. Läser man det finstilta och är noggrann så kan man undvika många problem!
 
 


Förberedd för hösten

2015

I julas fick jag en väldigt mysig kofta av mamma, och nu när det börjar bli höst fungerar den perfekt som jacka när det är lite småkyligt ute om dagarna. Att den är väldigt mjuk gör inte direkt saken värre. 
 
 
Skulle kunna bo i denna koftan!


Fördelar med (bristen på) sommarväder...

2015

Sommar och sol.... eller? 
 
Även om det är trist att väderprognosen just nu ser ut att höra hemma i slutet av november så finns det ändå några positiva aspekter:
 
1. Ingen beach 2015 - alla vi som inte bott på gymmet, käkat kvarg sen januari, instagrammat med hashtaggen "beach2015" kan känna oss ganska nöjda eftersom att vädret inte är beach-vänligt. Har haft på mig bikini ganska exakt 8 gånger i sommar, badat 1. 
 
2. Sparar tid & pengar - inga bara ben innebär att man slipper rakning (för de som vill), man kan gå direkt på höstgarderoben och pengarna jag lagt på glass för att svalka mig har minskat ganska rejält i sommar. 
 
3. Måste inte smörja in sig (lika mycket) - när jag inte behöver solskyddskräm (iallafall lika ofta) så är det ingen risk att man kommer hem och har bränt sig p.g.a att flaskan låg kvar i hallen. 
 
4. Filmkvällar! Regn och rusk = filmkvällar! Har lyckats plöja flera säsonger av mina favoritserier, i väntan på nya Criminal Minds så ser jag om de gamla säsongerna. 
 
Vad tycker du har varit positivt med vädret som varit denna sommaren?


Zombiehelg

2015

Är inne i en kvällsperiod på jobbet just nu, vilket innebär att jag kommer hem mitt i natten, sover några timmar, duschar och sen åker till jobbet igen. Men imorgon är jag ledig och det ska bli så himla skönt. Just nu ligger jag i sängen och ser på Elementary och samlar energi för kvällen. 
 
Har lovat mig själv att när jag är klar med den här kvällsperioden så ska jag köpa mig "Picture of Me: Who I Am in 221 Questions" som jag kollat på ett tag, blir en bra motivation för att kämpa på den sista veckan nu. 
 
 
Saknar den här staden så sjukt mycket just nu.


Min London-weekend

2015

Denna resan till London gjorde mig bara mer förälskad i staden. Trots att jag reste själv så kände jag mig inte otrygg en sekund (var självklart vaksam och försiktig, men aldrig rädd) och det var så himla härligt! Kunde inte fått en bättre "första-solo-resan"! 
 
Här är lite bilder från mina dagar, jobbar också på en guide till mina favoritställen i London. 
 
Bodde precis ovanför Lancaster Gate entrén till Hyde Park, och eftersom att jag inte köpt frukost på hotellet så köpte jag frukost på Sainsbury's som jag åt på en bänk i parken. 
 
 
 
Gick in på M&M World en sväng också, blev helt matt av allt folk därinne. Men det var verkligen en väldigt rolig affär (ganska dyrt dock)!
 
Vin och chokladtårta på hotellrummet
 
Gick på Borough Food Market och åt ostron, paella, kakor och ost tills jag stupade..
 
 
 
Det blev en hel del promenader i Hyde Park också, tycker det är så smidigt att man kan gå till nästan alla "turistställen" så att man slipper åka så mycket tunnelbana.


Veckans pepplåt v. 36

2015

 
Love myself - Hailee Steinfeld
Så sjukt energigivande låt. 
 
På Spotify: Love Myself
 


Netflix-marathon

2015

Jobbar kväll hela helgen och för att ladda upp så har jag ett riktigt netflix-marathon idag. Har tagit mig halvvägs genom första säsongen av "Elementary" och ska snart börja packa iordning väskan och sånt. Har förberett lite inlägg som kommer upp här ikväll, bland annat från min Londonresa. 
 
 


Utflykt

2015

Insåg att jag hade en hög med tidningar som jag lånat på biblioteket, så fick slänga på mig lite kläder och bege mig mot bussen (eftersom att min cykel gick sönder igår). Märks att det börjar bli höst, men är ändå glad över att kunna gå utan jacka! 


Höstbootsen åkte fram ur garderoben iallafall.


Höstinspiration - vinrött

2015

 
 
 
 
Klänning - Boozt // Tröja - Nelly.com // Nagellack - Ellos.com


Höst = nystart -> höstens bucketlist

2015

För mig har alltid augusti varit nystart, strunt i nyår och allt sådant - för mig börjar ett nytt år i augusti. Det är då jag sätter nya mål, rensar ur garderoben, påbörjar nya projekt och allt såntdär. Jag hörde någonstans att saker man inte provat innan man blir 28 kommer man inte att prova efter heller (tror förvisso inte helt på det, men det kan vara bra för att pusha sig själv lite). Eftersom att jag inte kan sätta några skolmål i år (vilket iochförsig är ofantligt skönt!) så har jag gjort en liten "bucket list" över saker jag vill göra i höst. 
 
I år innehåller listan saker som ska ge energi och glädje, det är höstens fokus.
 
♦ Dansa utomhus i höstregnet
♦ Dricka mojitos
♦ Prova att skjuta pistol på en skjutbana
♦ Ha Harry Potter-Marathon
♦ Skicka ut ansökningar till colleges
♦ Resa utomlands minst en gång
♦ Bli färdig med mina kurser