Recepttips för veckans lunchlåda - glutenfri ugnspannkaka

2015

För att inte tröttna på hamburgare (går det ens?!) så brukar jag förbereda lite matlådor för att frysa in. På så sätt har jag alltid något att slänga ner i väskan när jag har bråttom till jobbet, eller helt enkelt inte orkar ställa mig och laga mat när jag kommer hem. En favorit som jag gjort flera gånger är ugnspannkaka med bacon, glutenfri såklart. Tänkte därför dela med mig av mitt recept.
 
Ingredienser (ca 6 portioner/matlådor) 
2 paket tärnat fläsk/bacon
3 ägg
7,5 dl mjölk
1/2 tsk salt
4 dl glutenfri mjölmix
lite peppar
 
Baconet kan uteslutas eller bytas ut mot något annat gott (vissa gillar purjulök, men det är ingen personlig favorit). 
 
1. Sätt på ugnen på 225°
2. Stek bacon, spara "stekfettet" som blir. 
3. Vispa ihop ägg, mjölk, salt och mjölmix till en slät smet.
4. Häll i ugnssäker form (ca 30x40cm) och peppra lite.
5. Häll över det stekta baconet och baconfettet, och ställ in ugnsformen i ugnen. 
6. Grädda i 30-35 minuter. 





Myggbiten och blåfingrad

2015

Har idag lyckats få bort det mesta av blåbärsfärgen från händerna (tack och lov!) och fått smörja in de 16 (!) myggbett jag fick igår. Är tydligen någon slags myggmagnet för farmor blev inte alls biten. Åker hem i eftermiddag, eftersom att jag jobbar imorgon, så håller på att packa ner de sista sakerna - inklusive massor av blåbär. Så härligt att bara komma iväg någon dag, få lite miljöombyte. 


3 liter bär, rensade och färdiga att ätas. Mums! 

Frisk luft: naturens eget botemedel

2015

Fick feber under torsdagkvällen och låg i sängen hela fredagen. Förkylningstider är väl för underbara. I måndags bokade jag en biljett till Karlstad lör-sön och idag har jag iallafall mått bättre, så gav mig ut på en rejäl promenad med farmor för att plocka blåbär. 2 timmar senare hade vi 3 liter bär och fingrar så blåa att jag inte hinner få bort det innan måndag. Det var det värt! Så himla mysigt att bara gå runt i skogen med sin bärhink, nästan som terapi. Trött blir man också så man sover gott på kvällen!


Hade bärplockare med mig men det var effektivare med händerna. 


Bye bye IB

2015



Den här bilden får symbolisera kvällens känsla. Efter år med slit och sena pluggnätter så håller jag äntligen mitt IB-diplom i handen och är så grymt stolt över mig själv. Måste ändå medge att även om det varit slitigt så är det så värt det.


Kvinnor och vetenskap – kvinnor som skapat vetenskapshistoria del 1

2015

Efter x antal år i skolan så känner jag att det är en enorm kunskapslucka när det kommer till kvinnor inom vetenskap. Marie Curie och sen tar det stopp ungefär. Inte konstigt att forskning känns så långt borta när man aldrig läser om kvinnliga forskare?
 
Tänkte därför skriva en serie blogginlägg där jag listar kvinnor som gjort vetenskapshistoria.

I inlägget kommer jag att använda vissa amerikanska titlar/uttryck och medicinska termer bland annat:
MD = medical degree (motsvarande en svensk läkarexamen)
anestesiologi = läran om sövning/narkos och bedövningsmetoder
obstetrik = det område inom medicin som bland annat innefattar kvinnliga könsorgan, graviditet, förlossning, amning
 
Lise Meitner (1878-1968)
Vid 21 års ålder, när kvinnor äntligen tillåts studera på universitetsnivå i Österrike, studerar Meitner matematik och fysik. Efter att ha avslutat sin doktorandutbildning 1906 åker hon till Berlin för att arbeta med Otto Hahn. Som österrikisk, judisk kvinna tillåts hon bara arbeta i källaren på labbet men när de två flyttar till ett annat universitet får Meitner tillgång till bättre laboratorium. 1938 flyr Meitner till Sverige, men fortsätter sitt sammarbete med Hahn, där hon räknar ut energin frisläppt när neutroner delar uraniumatomer – något hon kallar ”nuclear fission”. Hahn tilldelades Nobelpriset 1944 medan Meitners bidrag förbisågs helt.
 
 
Dorothy Hodgkin (1910-1994)
Som dotter till två brittiska arkeologer tilläts hon studera kemi tillsammans med män, hon läste på Oxford innan hon fortsatte till Cambridge för att studera en slags röntgen som visar 3D-strukturen på olika molekyler (röntgenkristallografi). Hon arbetade stor del av sitt liv som professor och forskare på Oxford där hon förbättrade röntgenkristallografin. Tilldelades Nobelpriset 1964 och var den som bestämde strukturen på penicillin, vitamin B12 och insulin.
 
Roger Arliner Young (1899-1964)
Den första afroamerikanska kvinnan att bli doktor i zoologi. Hennes collegelärare Just ser potential i henne och hjälper henne få stipendier för att fortsätta studera. Arliner Young har kallats ”a real genius in zoology” och fick sin PhD 1940 vid University of Pennsylvania. Under 50-talet försämrades Arliner Youngs mentala hälsa och togs in på ett ”asylum” i Mississippi där hon var intagen till 1962.
 
Florence Barbara Seibert (1897-1991)
Seibert drömde som barn om att läsa medicin vid Johns Hopkins, men hade som 3-åring drabbats av polio vilket gav henne problem att gå. När hon efter gymnasiet fick arbete på ett kemilabb, för att tjäna pengar till läkarutbildningen, så insåg hon att forskning inom kemi var mer intressant än medicin. Detta delvis på grund av att det inte krävde lika mycket spring som läkaryrket. Seibert fick sin PhD vid Yale University och fortsatte sedan forska vid universitetet i Chicago. Efter sin ”postdoctorate” började hon samarbeta med Long och de ville hitta ett förbättrat test för att diagnosticera tuberkulos; de lyckades med detta och Seiberts renade protein (PPD = purified protein derivative) används än idag.


En 5-timmarsnatt

2015

Periodvis har jag lite svårt att somna och igår var en sådan natt. Vid halv 2 gav jag upp och satte mig och läste en timme innan jag letade upp lite klipp på avslappningsyoga. Det som är skönt nu när jag jobbar (iallafall om jag jobbar kväll) är att det är ingen panik om jag inte somnar direkt - jag måste inte gå upp 6 på morgonen. Somnar jag sent går jag upp lite senare bara.
 
Inatt nöjde sig kroppen tydligen med 5 timmars sömn för trots att jag somnade 04.30 så vaknade jag lagom till 9 - 9.30. Nu blir det bara att ta det lugnt innan jobbet.
 
Använde den här videon igårkväll, väldigt lugn yoga som är perfekt innan man ska sova. 
 
 
 


4 tips för att kickstarta skolterminen

2015

Nytt skolår, nya rutiner; det är dags att bli mönsterelev. För mig har hösten alltid symboliserat nystart och ny energi. Tänkte därför dela med mig av mina bästa pluggtips för att klara årets skolarbete på ett enklare sätt! 
 
King Philip Came Over For Good Soup (Kingdom Phylum Class Order Family Genus Species) – små minnesramsor är helt fantastiska. Kommer aldrig glömma vissa av biologiramsorna som vi fick lära oss. 
 
Bli en mästare på anteckningar – hitta ett system för anteckningar som funkar för dig, gör dina egna förkortningar (w/ = with, w/o = without) och håll dig till dem. På så sätt vet du alltid vad dina gamla anteckningar betyder!
 
Kicka igång en presentation – låt en kompis ställa en fråga (som du förberett svaret på) när du håller en presentation. Det gör att du dels framstår som kunnig, och känner dig mer säker i presentationen. 
 
Planera, planera, planera – Hade jag inte planerat ordentligt hade jag aldrig lyckats lära mig 160 sidor biolog, 200 sidor psykologi och runt 400 sidor matte. Skriv ner allt du behöver lära dig och till när, sen kan du börja beta av. Personligen undviker jag att detaljplanera (t.ex. måndag kapitel 2 matte + sida 10-23 biologi) eftersom att det stressar mig, men jag har alltid en lista på vad jag måste läsa och hur mycket varje dag. 
Den glädjen jag upplevde över det beskedet är svår att beskriva. Så lättad!

Lördagens förmiddagsplaner

2015


Jag och Carro passar på att ägna dagen åt att sälja lite gamla kläder, böcker och inredning. Sen blir det stranden.


Veckans pepplåt v. 34

2015

 
Veckans pepplåt är kanske inte lika upbeat som den var förra veckan, men minst lika bra ändå! Det är nämligen Sabina Dbumbas Effortless som jag nynnat på hela veckan. 
 
 
 
Spotify URL: Effortless - Sabina Dbumba


Prepping

2015

Var helt slut efter gårddagens tabatapass så har bara legat i soffan och läst idag. Nu sitter jag och förbereder lite inlägg inför veckan, och håller även på att göra en studieplan till min SAT som jag ska skriva i vinter. Är sjukt taggad inför det, men samtidigt väldigt nervös! 
 
Vad vore det intressant att läsa om? Resetips? IB- och skolrelaterade inlägg? Personligt om mig? Kläder och stil? 
Det är fritt fram att komma med förslag! 
 


Strandväder

2015

Idag är jag ledig och passar såklart på att åka till stranden i det fina vädret. Lyckades bränna mig på jobbet igår (och ta sönder blåsan inatt när jag sov) så medan jag väntar på Annas buss har jag plåsterstuga i busskuren. Hittade ett väldigt fint giraffplåster i väskan som fick duga.. 

Snyggt, eller hur? 

På väg till jobbet

2015

Har precis vaknat från min tupplur så sitter och slösurfar lite innan jag ska packa iordning jobbväskan och cykla iväg. Ska stänga idag så det blir några timmar, men tycker att det är rätt kul att stänga för det mesta så det blir bra! 
 
Idag har jag hunnit rensa ut bland alla böcker i bokhyllan (älskar att fynda böcker second hand, men det blir ju sällan att man läser böckerna fler än 1 gång, såvida de inte är jättebra) som jag ska sälja på en bakluckeloppis nu i helgen. Vill ogärna bara slänga iväg saker, det är ändå 3-4 kassar med böcker som jag ska göra mig av med, så det blir superbra att sälja dem. 





Heldag på jobbet

2015

Ligger i soffan och läser lite innan jag ska lägga mig. Åkte till jobbet strax innan 10 imorse och kom hem halv 8 så det var en rätt lång dag. Men imorgon börjar jag inte förrän halv 5 och det ska bli skönt med sovmorgon! 
 
Det har varit fullt upp hela dagen så är väldigt trött just nu. Ska läsa några kapitel till innan det är dags att sova. 
 
 


Strömma Farmlodge

2015

När man är ledig vill man få ut det mesta av dagarna så häromdagen åkte vi en sväng till Strömma Farmlodge, ett mysigt café där det även är en gårdsbutik och hålls spelningar med jämna mellanrum. I cafét var allting hembakat och till min stora förvåning hade de glutenfri rulltårta! 
 
Dessutom var vägen ut väldigt mysig att köra på. Kommer definitivt åka tillbaka igen. 
 
 
 
 
 
 
Förälskade mig smått i inredningen så tog massor av bilder för inspiration.


Städdag

2015

Eftersom att min semester är slut imorgon så tänkte jag ägna den sista dagen åt att rensa ut i mitt rum. Har alldeles för mycket böcker och tjafs som jag måste göra mig av med. Har dessutom inte packat upp resväskan från London än så borde väl ta tag i det snart också. 
 
Kommer alltså röja mest hela dagen så laddar upp med bra musik! 
 
 


Ny spännande serie på väg

2015

Har under kvällen jobbat för fullt med en ny spännande följetong i bloggen, om ett ämne som jag verkligen är intresserad av. Förhoppningsvis kommer jag vara klar í slutet av helgen så att jag kan köra igång i början av nästa vecka! 
 
Tänker inte säga exakt vad det handlar om, men jag kan hinta om att det är en del av historien som oftast glöms bort i skolans läroböcker men som är väldigt viktig. Några gissningar? 
 
 
 


Efterrättskväll

2015

Igårkväll var pappa iväg på AW så jag var hemma med några av mina favorittjejer (a.k.a. syrrorna). Vi slog på stort och gjorde efterrätt och satt ute i kvällssolen. Härligt när man kan sitta ute! 
 
 
Gjorde en supergod vaniljpannacotta toppade med nektarinbitar. 
 
 
 
 


Veckans pepplåt - Bad Blood

2015



Medans jag håller på att sammanställa alla bilder från London så bjuder jag på ett nytt inslag i bloggen, nämligen veckans pepplåt. Varje vecka, lagom till helgen kommer jag dela med mig av en låt som gått på repeat hemma. Gärna peppigt, men vi får se hur det blir. Så ta lite tid, kör en 30 second dance party till veckans pepplåt:
 
Bad Blood - Taylor Swift

Taylor Swift har tagit bort alla sina låtar från Spotify, vilket innebär att när jag vill ha en liten boost så får jag ta  till antingen Youtube eller covers på Spotify. Jag har hittat en hel del bra cover-versioner av hennes låtar så det fungerar! Veckans pepplåt är Bad Blood, som gått på repeat härhemma ett bra tag! 
 
Youtube-version
 
Spotify (med Mason Lea)
Bad Blood - Mason Lea


Matmarknad och hotellmys

2015

Började dagen med en frukost i Hyde Park; köpte frukt, yoghurt & smoothie på Tesco innan jag gick och satte mig på en parkbänk. Så himla härligt! 

Sen bar det av mot Southbank Book Market (mer om den kommer i helgen), och Borough Food Market. Har alltså varit runt lite överallt idag. 

Vid 2-tiden tog jag tunnelbanan till Leicester Square där jag gick upp mot Oxford Street, via bland annat Chinatown.

Trivs verkligen superbra i London, har fått höra flera gånger idag att jag verkligen ser ut som "en Londonbo på väg till jobbet", vilket känns kul. Nu sitter jag och läser lite på hotellet innan jag ska lägga mig.





Med grym utsikt

2015

Sitter just nu på hotellet i London med chokladkaka och lite vin. Var så trött efter en resan + shopping så drog mig tillbaka rätt tidigt. Fick bli mys på hotellet istället! 

Imorgon är det dags för Borough Food Market, ska bli väldigt kul! Har hört mycket bra om den. 







Nervig och färdigpackad

2015

För ett kontrollfreak som jag är det alltid lite nervigt dagen innan avresa, det är massor av saker som ska hållas koll på vilket innebär att jag kan vara lite ... edgy. Men är samtidigt så taggad på att komma iväg! Ska bli superkul! 
 
Har skrivit ut adresser till de viktigaste ställena jag vill besöka och gjort en "dagsplan" (ungefär vad/vilken stadsdel jag kommer vara i vilken dag) för att få en logisk ordning. Imorgon efter ankomst och incheckning så är det shopping som gäller - har packat lätt så det finns en hel del plats i resväskan. 
 
 


Loppisfynd

2015

Älskar att shoppa på loppis och second-handaffärer etc, man kan alltid hitta kul grejer till schyssta priser! Häromdagen sprang jag in på en affär precis vid jobbet och hittade ett par jättesöta tallrikar som jag slog till på. Har börjat köpa en del glas, porslin och sådant som kan vara kul att ha när man flyttar hemifrån.
 
 


Tikkanen, GlitterBlaster, okänd

2015

Det som de i titeln har gemensamt är att de alla finns med på min citatlista. När jag stöter på något som jag tycker är inspirerande eller vackert så skriver jag ner det i ett litet block, som jag kan bläddra igenom när jag behöver en extra kick. 
 
Tänkte nu dela med mig av vissa citat från min lilla samling, det kanske dyker upp fler här på bloggen i framtiden. 
 
 
 
 
 
 


Today's outfit: peek

2015

Åkte in till stan en sväng i det härliga vädret, på fötterna har jag mina underbara gladiatorsandaler. Mer bilder på min klädsel för dagen kommer i eftermiddag!