Kvinnor och vetenskap – kvinnor som skapat vetenskapshistoria del 2

2015

Kvinnor och vetenskap – kvinnor som skapat vetenskapshistoria

Efter x antal år i skolan så känner jag att det är en enorm kunskapslucka när det kommer till kvinnor inom vetenskap. Marie Curie och sen tar det stopp ungefär. Inte konstigt att forskning känns så långt borta när man aldrig läser om kvinnliga forskare? Tänkte därför skriva en serie blogginlägg där jag listar kvinnor som gjort vetenskapshistoria.

I inlägget kommer jag att använda vissa amerikanska titlar/uttryck och medicinska termer bland annat:
MD = medical degree (motsvarande en svensk läkarexamen)
anestesiologi = läran om sövning/narkos och bedövningsmetoder
obstetrik = det område inom medicin som bland annat innefattar kvinnliga könsorgan, graviditet, förlossning, amning

 

 

Marie Åsberg (1938 - )
Åsberg disputerade 1973 och utnämndes 1982 till professor i psykiatri vid Karolinska Institutet. Åsbergs forskning ligger främst inom depression och självmordsförebyggande åtgärder. Kanske mest känd för sitt samarbete med Montgomery, som resulterade i MADRS (Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale) som är en självuppskattningsskala för att mäta hur svår en depression är. MADRS används inom vården i hela Sverige (och andra delar av världen). Är fortfarande aktiv inom debatten kring självmordsförebyggning och behandling av depression.


Letitia Geer
Hade väldigt svårt att hitta information om Geer, men hon är bland annat känd för att 1899 ha skapat en medicinsk ”syringe” (spruta eller nål) som gick att använda med bara en hand.

 

Elizabeth Blackwell (1821-1910)
Blackwell, född i Bristol (England), kom till USA som 11-åring. Hon var inledningsvis inte alls intresserad av medicin, men när en svårt sjuk vän föreslog att en kvinnlig läkare skulle gjort att hon sluppit visst lidande. Andra läkare uppmuntrade inte att Blackwell skulle studera medicin, det var för dyrt, för svårt, och olämpligt för kvinnor. 1847 antogs hon till Geneva Medical College i New York och två år senare blev Blackwell den första kvinnan att ta en MD vid ett amerikanskt universitet. Dr. Blackwell öppnade tillsammans med 2 andra kvinnliga kollegor New York Infirmary for Women and Children år 1857, där de tillhandahöll medicinsk träning och erfarenhet för kvinnliga läkare.

 

Virginia Apgar (1909 – 1974)
Apgar tog sin MD vid Columbia University College of Physicians and Surgeons 1933, där hon gick ut som 4:a i sin årskurs. Hon planerade först att bli kirurg men uppmuntrades av Dr. Alan Whipple att välja en annan specialisering, då Whipple tidigare tränat kvinnliga kirurger och hade sett de svårigheter kvinnorna mötte. Istället uppmuntrades Apgar till att bli anestesiolog, ett område som var i stort behov av utveckling. Apgar blev 1938 chef för anestesiologiavdelningen vid Columbia University, men eftersom att anestesiologi ansågs vara en mindre värd än t.ex. kirurgi hade Apgar svårt att rekrytera läkare till avdelningen. Efter att ha fokuserat på obstetrisk anestesiologi så utvecklade Apgar ”the Apgar score” för att mäta ett barns hälsa i samband med förlossning. 




Petra

http://brunetpetra.blogg.se/

sv kul att du gillade mitt inlägg.

håller med dig

hoppas din helg har varit bra kram







 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG




SPARA?